top of page

Jak poznáme, že adaptace proběhla v pořádku?


Dítě si na učitelky zvyklo a má k nim důvěru. Vytváří si s nimi vztah. Ještě si zvyká, že učitelka zde není jen pro něj, zpočátku se možná fixuje na jednu osobu, později si přivyká i na ostatní děti.


Možná se mu občas ještě zasteskne v průběhu dne. Učitelky ho ubezpečují pravidelně, co se bude dít a že určitě přijdete, takže dítě nemá důvod dlouho brečet. Jen na okraj informace pro ty, kteří se domnívají, že adaptace u nejmenších dětí se dá zvládnout za týden, ve státních jeslích bývala klasická adaptační doba dva měsíce. Po měsíci se dítě více začleňuje, zdánlivá potřeba izolace mizí. Rozdíly mezi „starými“ dětmi ve skupině a novými dětmi vnímají zkušené a pozorné učitelky dále. Výzkumy potvrzují, že první kontakt dětí se stejně starými dětmi je během prvního půl roku silně jiný. Ale významně nižší četnost interakcí než „staré“ dětí vykazují „nové“ děti ještě půl roku po vstupu do školky.


Někdy chce dítě vyhovět očekávání rodičů, kteří mu přece vysvětlovali, že ve školce je fajn a má tam kamarády. Je na něm vidět, že se moc snaží, aby tato očekávání naplnilo, a přitom se vlastně v úvodu neprojde naplno emocí strachu a smutku. To se pak může dostavit později například o týden a rodiče se diví, co se děje, když mu to první dny tak pěkně šlo. Také třeba zjistí, že ve školce není pořád jen zábava, ale že se tam musí čekat na ostatní, než se nají, umyjí, oblečou atd.



Adaptace je ukončená, pokud se dítě zapojuje do společných činností a cítí se dobře. Měli jsme chlapce, na kterém bylo vidět dva měsíce, že je ve školce nerad a byl pořád ufňukaný. Nastavil si svůj postoj takto na začátku. Chtěli jsme se s rodiči domluvit, aby mu dali čas a nechali ho doma dozrát. Chlapec jako by to vycítil, že se po něm již nebude chtít, aby navštěvoval školku a najednou začal komunikovat a zapojovat se. Od toho dne bylo vidět, že je ve školce rád.


Další praktická doporučení rodičům:

  • Pokud máte tendence setrvávat s dítětem v jeslích déle než 1-2 dny, nejde o zvykání, ale návštěvu hracího koutku.

  • Adaptují se všichni – dítě na nové prostředí, rodič na sladění práce a rodiny, učitelka na nové dítě.

  • Obecně jsou děti v období adaptace plačtivé, nemluvné a mají potřebu izolovat se.

  • Nezatěžujte děti po návštěvě školky nebo jeslí mnoha aktivitami, dítě potřebuje zklidnění, je vyčerpané z mnoha podnětů.

  • Jako rodiče byste neměli tajit informace o rodině personálu školky/jeslí (rozvod, stěhování, narození potomka), to vše má vliv na chování dítěte.

  • Děti můžete připravovat na školku tím, že ho doma budete učit hranicím, které má respektovat. Rozvíjejte v něm schopnost respektovat jinou autoritu respektujícím přístupem. Děti, které nemají doma jasně stanovené hranice, jsou ve školce nezvladatelné a mohou dokonce ohrožovat ostatní děti.

  • K dítěti předškolního věku přistupujte jako k partnerovi, ne jako k miminku nebo dospělé osobě.

  • Adaptace je náročné období a přistupujte k ní zodpovědně.

Stojíte o další praktická doporučení? Navštivte náš další blog.



43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page